Nagra tips

Dubrovnik - Kroatien

Varför kommer det sig att jag tipsar om denna Kroatiska pärla och dess äldre stadsdelar? Svaret är enkelt: ingenstans fick jag uppleva en sådan känsla som när först fångade den första synen av utsikten över staden Dubrovnik. Utsikten är helt fantastisk. Den blir extra tydlig när man går upp på stadsmuren som omger staden. Här ser man verkligen allt det fina. Man kan riktigt föreställa sig hur invånarna i denna stad måste ha känt sig för alla dessa år sedan: som kungar av världen, gudar av Medelhavet. Känslan är svår att beskriva. Foton gör inte staden rättvisa, utan den måste besökas.

En kort historia av Dubrovnik förr
Denna muromgärdade stad beskrevs av Lord Byron "Pärlan i Adriatiska havet". Platsen där staden grundades kallas på 600-talet Ragusium av invånarna i romarriket. Tack vare sin handel blev Dubrovnik lämnat i fred under många av de krig som utkämpades runt området. Dubrovnik hade t ex under 1500-talet en av de större handelsflottorna runt Medelhavet, inte illa för en så pass liten stad som det faktiskt är. Napoleon avskaffade republiken Dubrovnik 1808 och Wienkongressen överlät staden till Österrike 1815. Villkoren i fördraget av Rapallo 1920 efter första världskriget, blev staden en del av det nyskapade kungariket med serber, kroater och slovener som senare blev Jugoslavien. Italienska och tyska styrkor ockuperade staden under andra världskriget. 1991, när Kroatien förklarade sig självständigt från Jugoslavien, belägrade och bombade serbiska styrkor Dubrovnik och lyckades förstöra många platser av stor historisk betydelse. Det har nu återuppbyggts till sin forna glans.

Burj Khalifa - Dubai
Burj Khalifa är den högsta skyskrapan på planeten och mäter över 828 meter. Du kan njuta av de fantastiska scenerna i Dubai från toppen av denna skyskrapa. Burj Khalifa fick också världens högsta restaurang på våning 122 vid 442 meter upp i luften. Att hitta flygbiljetter till Dubai är inte svårt. Via i princip vilken resesajt som helst kan du hitta många avgångar dit från alla större städer i världen.

Först hette byggnaden Burj Dubai, men namnet ändrades precis innan invigningen till Burj Khalifa. Byggandet inleddes den 21 September 2004, med yttre strukturen klar den 1 oktober 2009. Burj Khalifa ligger i Downtown Dubai vid Sheikh Zayed Road. Tornets arkitektur och ingenjörskonst utfördes av Skidmore, Owings och Merrill i Chicago. Primära entreprenören var Samsung C & T i Sydkorea.
 
Amsterdam - Nederländerna
Så mycket mer än träskor, coffeeshops och Red Light District finns här. Känt för fina kanaler och en impoerande hus, vilket gör Amsterdam till en riktig pärla i Europa. Amsterdam är Hollands gnistrande hjärta och kommer definitivt att få ditt blod att pumpa. Amsterdam är en partystad 24/7/365, med en harmonisk samexistens mellan det moderna och historiska, i en smältdegel av nationaliteter som ytterligare bidragit till stadens speciella karaktär. Invånarna i Amsterdam är välförtjänt stolta över sin stad och vackra centrum. Vad det än är man letar efter det kan hittas här, i en avspänd atmosfär som är exklusivt för denna monumentala Metropol.